Att hitta balans

 Äntligen är våren här… vi har längtat så! Men kanske känner vi oss inte helt ok fast vi borde, det är ju den här tiden som vi vill känna energi o glädje över att vintern är över. Men årstidsväxlingar påverkar oss både mentalt o kroppsligt.

I ayurveda delar man in året i 3 perioder efter naturens egen rytm och de fem elementen.

 • Okt/nov – feb/mars är Vata period ( luft o rymd )
 • Feb/mars – jun/jul är Kapha period (jord o vatten )
 • Jun/jul – okt – nov är Pitta period ( eld o vatten )

För att hitta balans så är det viktigt att känna till dessa perioder.

Eftersom vi är i mitten av kaphaperioden så tänkte jag ge lite tips om hur du kan balansera dig just nu.Men var uppmärksam på att om du har mycket vata i din konstitution så ska du inte följa dessa råd och pitta bör vara försiktig med heta kryddor.Gör en Självtest o konsultation

Vi påverkas alla av årstiderna men du som har mer Kapha i din grundkonstitution känner av det mer Efter vinterns lätta torra och kalla klimat ( Luftelementet) så känns våren tung och trög.Vi kommer nästan inte ur sängen på morgonen och det mesta känns jobbigt att ta sig igenom.Vi har bokstavligen trillat ner på jorden… detta element står för stabilitet, struktur och att vara ”jordad”

Detta är också en viktig tid att vårstäda kroppen från tyngre mat som vi behövde under den kalla årstiden.Vårförkylningar är helt enkelt naturens eget sätt att rena kroppen från slagg så det bästa är att hjälpa till.

Vår-te 1 liter

 • Lägg kryddor/örter i kallt vatten och låt det sjuda i 5 min låt dra i 5 min under lock
 • Om du vill kan du söta med honung
 • 1 tsk mald ingerfära (eller färsk)
 • 1/2 tsk gurkmeja
 • 1/4 tsk svartpeppar
 • 1 tsk lakritsrot ( småbitar )
 • 1/2 tsk kanel
 • 1/2 tsk salvia
 •  gärna lite rivet apelsinskal eller lite pressad citron

Detta te är slemlösande,bakteriedödande,energigivande och balanserar det tunga jordelementet.

Det är också bra med bittra örtteer denna period för att hjälpa leverns arbete att rensa. Man kan använda maskrosrot, neem, rölleka eller mariatistel. Tycker man inte om smaken så kan du koka med lite lakritsrot för att neutralisera bitterheten.Det finns också vissa kurer t.ex Ranjaka ”Ayu 44” en ayur-vedisk örtblandning som är mycket välgörande för leverns arbete under våren.

Undvik eller minska mjölkprodukter en tid och ät lättare måltider. Mungbönssoppor, mer grönsaker och mindre tunga sädesprodukter. Quinoa, bovete, hirs och basmatiris är lättare alternativ med mycket näring. Du kan även göra god morgongröt på både quinoa och bovete.Använd lite heta kryddor som ingefära,svartpeppar,senapsfrö men även gurkmeja och spiskummin. Du kan också dricka bara ingerfärste om du inte har alla kryddor till vårteet.Är du sugen på sött ät en fruktsallad.

Och det finns inget bättre sätt än en hederlig solhälsning att balansera kapha med.Om du inte är familjär med yoga kan du lära dig ”sun salutation” Här ...Traditional sun salutation

Snart kommer sommaren…….

wild-flowers-571940__180

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *